Κόστος κατασκευής ιστοσελίδας: Ποιο είναι το κόστος μιας ιστοσελίδας;

Business

Μια επιχείρηση χωρίς ιστοσελίδα ή με μια ιστοσελίδα κακής σχεδίασης και με ελλείψεις, μπορεί να είναι επιζήμια για την απόκτηση πελατών. Στην πραγματικότητα, το 88% των διαδικτυακών καταναλωτών είναι λιγότερο πιθανό να επιστρέψουν στην ιστοσελίδα μετά από μια κακή εμπειρία. Επομένως, για να αυξήσετε τις πιθανότητες προσέλκυσης και διατήρησης πελατών, θα πρέπει να δώσετε προτεραιότητα στην παρουσία σας στο διαδίκτυο.

Πόσο κοστίζει όμως η κατασκευή ενός ιστότοπου και από πού πρέπει να ξεκινήσετε;
Στο παρακάτω άρθρο θα δούμε:

  1. Ποσό κοστίζει η κατασκευή μιας ιστοσελίδας και ποίοι παράγοντες το επηρεάζουν.
  2. Το κόστος για ένα Domain Name και τη φιλοξενίας της ιστοσελίδας (hosting).
  3. Το κόστος συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης.

Κόστος κατασκευής ιστοσελίδας

Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το μέσο κόστος κατασκευής ιστοσελίδας. Η φύση κάθε επιχείρησης ποικίλλει, όπως και οι ανάγκες της ιστοσελίδας της. Για παράδειγμα, οι προδιαγραφές που παίζουν ρόλο κατά τη δημιουργία μιας ιστοσελίδας για έναν ψυχολόγο είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες που αφορούν τη δημιουργία ενός μικρού ιστότοπου που προορίζεται για blogging.

Στις επόμενες ενότητες, θα εξετάσουμε ορισμένα στοιχεία που μπορεί να επηρεάσουν το κόστος κατασκευής μιας ιστοσελίδας. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό απέχει πολύ από μια εξαντλητική λίστα λειτουργιών. Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια μεγάλη γκάμα άλλων παραγόντων ειδικά για κάθε επιχείρηση και έργο ιστότοπου.

1 Η λειτουργικότητα παίζει βασικό ρόλο στον καθορισμό κόστους της ιστοσελίδας. Με απλά λόγια, όσο περισσότερες λειτουργίες προσθέσετε στην ιστοσελίδα σας, τόσο υψηλότερο θα είναι το κόστος. Οι λειτουργίες του ιστότοπου μπορεί να κυμαίνονται από βασικές, που είναι αναπόσπαστες για την επιχείρησή σας, έως προαιρετικές που στοχεύουν στη βελτιστοποίηση εμπειρίας του χρήστη. Παρακάτω θα δούμε μερικά παραδείγματα:

  • Λειτουργίες eshop: Οι ιστοσελίδες πρέπει να είναι εξοπλισμένες με πολλά χαρακτηριστικά σχεδιασμού που επιτρέπουν στους πελάτες να βρίσκουν και να αγοράζουν προϊόντα. Τα βασικά στοιχεία σχεδιασμού του ηλεκτρονικού καταστήματος περιλαμβάνουν περιοχή πελατών, επεξεργασία πληρωμών, πολλαπλές επιλογές παράδοσης και εκπλήρωση παραγγελιών. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές πύλες πληρωμών οι οποίες παίζουν και αυτές το ρόλο τους στη διαμόρφωση του τελικού κόστους. Ένα πλήρως προσαρμοσμένο eshop μπορεί εύκολα να ξεπεράσει τα 1.800€.
  • Λειτουργίες Blog: Οι ιστοσελίδες με λειτουργίες blogging ή αλλιώς ιστοσελίδες αρθρογραφίας, προθέτουν ότι έχει ένα πλήρες σύστημα ταξινόμησης που απαρτίζεται από κατηγορίες και ετικέτες, καθώς και ημερολογιακή ταξινόμηση. Διαθέτουν περιοχή πελατών για να μπορούν να οι χρήστες να σχολιάζουν και να βαθμολογούν τα άρθρα. Διαθέτουν επίσης διαχωρισμό ρόλων χρήσης, από απλό αναγνώστη έως και αρχισυντάκτη. Η κατασκευή ιστοσελίδας blog μπορεί να ξεπεράσει τα 840€.
  • Λειτουργίες ατομικής επιχείρησης: Συνήθως, οι ιστοσελίδες για μικρές εταιρείες έχουν περιορισμένους μηχανισμούς. Λειτουργίες όπως η σελίδες “επικοινωνία”, “εταιρεία” και “υπηρεσίες”. Το κόστος μπορεί να ξεπεράσει και τα 480€.

Όλα τα παραπάνω παραδείγματα είναι ενδεικτικά. Μια ιστοσελίδα μπορεί να είναι από εξαιρετικά απλή έως και πάρα πολύ σύνθετη.

2 Όπως είχαμε αναφέρει και σε σχετικό άρθρο για το Πώς να επιλέξετε το τέλειο domain name, όλα ξεκινάνε με ένα domain name. Το κόστος για ένα domain name με κατάληξη .gr ξεκινάει από τα 20€ περίπου και ισχύει για δυο χρόνια.

κόστος για ένα Domain Name και τις φιλοξενίας (hosting)

Η φιλοξενία (hosting) μιας ιστοσελίδας είναι πάρα πολύ σημαντική για την ορθή και ασφαλή λειτουργία της.

Για να δούμε μια ιστοσελίδα στον υπολογιστή μας αρκεί να πληκτρολογήσουμε το domain name της πχ. odin.gr. Για να εμφανιστεί όμως αυτή η ιστοσελίδα από πίσω “τρέχουν” διάφορες διεργασίες τις οποίες εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε.

Το web hosting λοιπόν είναι στην ουσία ο χώρος στο διαδίκτυο μέσα στον οποίο “φιλοξενούνται” τα αρχεία και οι εικόνες που βλέπουμε οπτικά σε μια ιστοσελίδα. Το domain π.χ. www.odin.gr “βλέπει” με τη βοήθεια ορισμένων ρυθμίσεων στο hosting και εμφανίζει κάθε φορά τα αντίστοιχα αρχεία, καθώς εμείς περνάμε από σελίδα σε σελίδα στον ιστότοπο που περιηγούμαστε.

Η αγορά του hosting είναι απαραίτητη για να λειτουργεί ένα site. Για παράδειγμα, αν θέλεις να φτιάξεις ένα blog θα πρέπει να αγοράσεις το domain, το hosting και στη συνέχεια μέσα στο hosting να εγκαταστήσεις την ιστοσελίδα και να ξεκινήσεις τη δημιουργία του site σου.
Πηγή: papaki.gr

Το κόστος για τη φιλοξενία μιας ιστοσελίδας με περιορισμένες λειτουργίες και μικρό αριθμό επισκεπτών μπορεί να ξεπεράσει τα 55€ το χρόνο.

3 Η συντήρηση του ιστότοπου είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιχείρησής σας, καθώς διασφαλίζει ότι ο ιστότοπός σας παραμένει λειτουργικός και ασφαλής. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αποτυγχάνουν να υπολογίσουν με ακρίβεια το κόστος συντήρησης κατά τη χαρτογράφηση του προϋπολογισμού τους. Ορισμένες εργασίες που αποτελούν μέρος της συντήρησης ιστότοπου περιλαμβάνουν:

  • Διόρθωση κατεστραμμένων συνδέσμων
  • Επιδιόρθωση προβλημάτων CMS και λογισμικού διακομιστή
  • Διόρθωση τρωτών σημείων ασφαλείας
  • Τακτικά αντίγραφα ασφαλείας του ιστότοπου
  • Ενημερώσεις και αναβαθμίσεις λογισμικού
  • Διάφορα αιτήματά υποστήριξης

Αυτές οι εργασίες αναλαμβάνονται γενικά από εξειδικευμένες εταιρείες ή προγραμματιστές ιστού και το κόστος ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος και την πολυπλοκότητα του ιστότοπου. Ενδεικτικά η τεχνική υποστήριξή μπορεί να κοστίσει από 45€ / ώρα.

Εν κατακλείδι

Ενώ ο προσδιορισμός του ακριβής κόστους κατασκευής ενός ιστότοπου μπορεί να είναι μια δύσκολη πρόταση, η εύρεση κορυφαίων ταλέντων για την επιχείρησή σας δεν είναι. Είτε πρόκειται για έναν απλό ιστότοπο WordPress, είτε για ένα μεγάλο ηλεκτρονικό κατάστημα, το studio μας θα σας κατασκευάσει από τις πιο άπλες, έως τις πιο περίπλοκες ιστοσελίδες, προσφέροντας σημαντικές συμβουλές και λύσεις στης πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.

Kατασκευή Iστοσελίδων

Κατασκευή ιστοσελίδων για κάθε Budget στις πιο ανταγωνιστικές τιμές της αγοράς.
Διαβάστε επίσης ...